Bloggdag 108. Vår egen dödlighet- Det nya landet!



Är det den som gör sig påmind?
Är det när vi börjar inse vidden av vår egen dödlighet som vi börjar fundera?

*ler lite fundersamt*

Flertalet verkar börja fundera på dessa "livsåskådningar" när vi är mellan 30 och 40! Frågor om hur vi skall leva våra dagar här på denna jord, vart vi skall vandra i vårt jordeliv och inte minst med VEM!

Många bryter upp från det som en gång var tryggheten, det som en gång var drömmen om den eviga lyckan och den eviga kärleken! Det som syntes så enkelt och rätt ifrågasätts nu av den ena parten, oftast kvinnan som jag tror!

Är det när vi inser att våra dagar inte är oändliga som denna process börjar med ett litet och knappt märkbart "skalv"? Så litet att det bara är vi själva som kan ana det! Märker vi det inte första gången det sker så blir nästa "skalv" lite kraftigare. Alla kanske inte ens märker det då, men tillslut går det inte att "blunda" längre, det blir ett faktum, en frågeställning som måste "hanteras" för att vi inte skall drunkna i den väldiga ocean som är vårt inre!

Just nu tycker jag att det är väldigt många i min omgivning som "bryter upp", som lämnar tryggheten och "kastar" sig ut i det oskrivna, ut i det som skall bli vår framtid, ut i det nya! Väldigt många som trotsar sin största och mörkaste rädsla, många som "vågar" hoppa fast dom inte vågar!

Jag har ju själv gjort denna resa och det ångrar jag inte!
Det är som en sorts osynlig gräns som ligger där i soldiset, knappt märkbar för OSS som tagit klivet. För de som står på andra sidan syns den nog inte alls! Som en sorts hemlig klan står vi på andra sidan av detta enorma hav som skiljer oss från det som var, vi ser in i ljuset i det uppgående solensland! Vi solar oss i värmen och kan tänka på smärtan som förde oss hit. Vi kan tänka på alla frostnätter och de mörka molnen som skylde vårt enda hopp, solen!

*ångest*

Kan vi överhuvudtaget kommunicera med de som inte tagit klivet? Är steget allt för stort så att inge broar i världen kan överbrygga detta gap?

Långt från alla verkar lära sig att behärska språker här i det nya landet!



Bloggdag 107. Inte dag 107!!



Bloggtrött!
Vad gör jag när jag inte vill blogga varje dag? Det tar för mycket tid och jag har inget att skriva om, varför skapar jag ett krav på mig själv att "producera"?

*ler*

Nä, nu skriver jag bara de dagar jag eventuellt har lust att skriva!

Är det såhär för alla som bloggar? Lätt att fastna i "blogg_ kravs_ träsket"



Illa berörd!
Satt på min kammare och lyssnade på något som jag först trodde skulle vara en roligtimme, med en massa skratt och glam. Eddie Medusa!!

Men jag blev så illa berörd, vilket livsöde denna person hade, vilket liv han levde och vilka insikter han kom till i slutskedet på sitt korta liv. 53 år gamal dog han 2002.

Nä, nu känner jag mig rätt låg, tid att hämta junior på skolan och återkomma till det levande livet och glädjen.

Tack.....


Eddie Meduza

.....!



Bloggdag 106 Vårtrötthet!



Gudars skymning och asgamars spillning va TRÖTT jag är.....
Vårtröttheten är här på besök hos mig och den verkar vara en långvarig gäst, en objuden gäst är den till råga på allt!

*suck*

Hur jag än sover så är jag trött, antar att det är brist på träning i kombination med denna objudne gäst som gör mig så!
Jag lägger mig samtidigt som min son på 6½ år och går upp samtidigt, borde jag då inte vara pigg?

Brukar jag bli såhär om våren?



Bloggdag 105 Lite blandat


Grusvägar, lera, saltgurka och solsken
Årets första "riktiga" cykeltur avklarades i går söndag!

Tre mil med en snitthastighet på 18 km/ timme, ca: 1000 kalorier och en maxpuls på 93% av max!

Färden startade längst upp på Skräddarbacken, slingrade sig uppför en blöt skogsbilväg till toppen på "vad nu berget heter" En stigning från 230 möh till 321 möh, sträckan är ca 5 km. Sedan går det utför ner till grusvägen mot Länsan och vidare ner mot den asfalterade vägen mellan Bäsna och Borlänge. Lägsta punkten är i Skräddarbackensby, den ligger på 146 möh. Sista biten innan den slutliga klättringen mot Fraggelbergets topp, går genom bostadsområden med människor som pysslar i sina trädgårdar. Total stigning på denna tur är 366 höjdmeter!

*Härligt*


(Uppvärmningen avklarad......)


Byggbilder


(Ett.....)


(Tu......)


(Tre.....!!!)




Bloggdag 103 och 104 Datorfria dagar!


Tid har förlöpt!
Två datorfria dagar, två dagar med extra mycket tid alltså!
Undrar hur mycket tid som jag "förspiller" framför datorn under ett år, jag menar enbart på fritiden.

*ler*

Om jag sitter framför datorn i snitt en timme om dagen, varierar lite med årstiden, men ungefär. Tar detta gånger årets 365 dagar så blir det TVÅ veckor, dygnet om!!!

Skönt att vila mig från den digitala världen!



Bloggdag 102 Förebilder



Vi vuxna- Förebilder
Hur har våra barn det i skolan? Mobbingen sägs öka och klimatet hårdna. Moralen sjunker och skadegörelsen blir dyrare!

Vart är vi på väg?

Hur kan det vara så svårt att förstå att alla resurser vi lägger på att förebygga i unga år tjänar vi multum på i framtiden?
Viss, det finns en massa hål att stoppa pengarna i och ingen vill betala högre skatt. Det är nog bara Mona S som tycker det är sexigt att betala skatt. *ler* Jag betalar gärna min skatt och gärna mer om det blir en bättre värld att leva i för framtida generationer. men sexigt.....Nej. *sss*

Jag tycker att det borde vara ett krav att det skulle räknas LCC på alla skattepengar, alla beslut borde grundas på en sådan kalkyl. Långsiktighet är ett minne blott, nu pratar vi kvartalsrapporter och inte en livstid. Tidsperspektivet borde vara minst 30 år.

Som tur är finns det en räddare i nöden, det är oftast minst två vuxna personer som kallas föräldrar, dessa har vi ingen "kostnad" för, helt gratis kan dom uppfostra sina barn och ge dessa sunda och riktiga värderingar, moral och etik. respekt och förståelse. Vi vuxna är viktiga förebilder för våra barn och vi borde skärpa oss....rejält mycket!!

Vi kan inte enbart skylla på samhället, vi måste ta vårt ansvar, axla det och göra vårt yttersta för att ge våra barn en stabil och trygg grund, sedan har skolan ett VISST ansvar.

"Det krävs tålamod för att orka ha tålamod"





Bloggdag 101 I landet "lagom är bäst"


En tiger som skäms - Hylning till mitt land
Långt upp i det karga norden ligger ett märkligt och avlångt land. Bland rödmålade små stugor strövar en blå och gul randig tiger som skäms.

*

Befolkningen tycks lever efter några enkla och gamla lagar som funnits sedan urminnestider. Troligen sträcker sig dessa anor tusentals år tillbaka i den mörka  forntiden, likt en slingrande stig ringlar de sig tillbaks till en tid av hårt slit där några få ägde allt och de övriga inget!

*

Den första och kanske viktigaste lagen lyder: "Lagom är bäst". Ett levnadssätt som uppkom bland de storväxta Nordmännen som satte skräck i övriga kända delar av dåtidens annars så oupptäckta värld. Mjöd var en dryck som stundtals dracks ur större bägare och skickades runt om "laget". För att det skulle räcka till alla tvingades alla i "laget" dricka lagom mycket.  

Den andra lagen härstammar från betydligt modernare tidevarv än vad som skulle kunna tros. Jantelagen finns att hitta i en skrift från 1933 vid namn "En flykting korsar sitt spår", skriven av A Sandemose.

Den vill mena att ingen skall tro att den är förmer än någon annan! Om jag finge gissa så skulle jag med enkelhet tro att dens ursprung pekar mot kyrkans mörka medeltid. De som sade sig tjäna kyrkan använde ofta mörkrets kraft för att pressa ner befolkningen. Med hot om hårda straff och missväxt ville ingen sätta sig upp mot kyrkan.

*

Landet byggdes av starka armar och ben, arbetare i form av snickare, timmermän och stenhuggare har byggt detta land med sina bara händer, offrat sin egen hälsa för övermakten. Den stolthet som dessa kände när dom formade världen som vi idag känner som Moder Svea, de tre kronornas land Sverige, tycker jag vi borde bevara betydligt bättre än vi gör på dagen som Gustav Wasa kröntes till konung.

*

Under den ganska korta men ack så ljusa och ljuvliga sommartiden lever befolkningen upp, då vaknar de ur sin vinterdvala där de slumrat under den långa, mörka och kalla vintern. När kung Bore släpper sitt grepp om befolkningen, när solensstrålar får knoppar att spira skålar befolkningen till färsk potatis och sill. De klär sig i märkliga lövkransar och dansar runt fruktbarhetens symbol, även denna kan spåras långt tillbaka i tiden.

Befolkningen kan tyckas njuta av vemod och lågmäldhet, men djupt där inne i deras bröst klappar ett sant och gott hjärta. Ett hjärta som är fyllt av värme och kärlek till sina nära, till sina barn och vänner!

*

När hösten lider mot sitt slut och Bore åter står i farstun och knackar på, har dom redan samlat sina förråd fulla av förnödenheter, trygghet kan den känna som fyllt sin lada likt en ekorre på talegren!

*

I detta avlånga och märkliga land lever även Johanowski. En gång i tiden var mitt land en "stormakt" och dess ryckte for vida över världen. Nu glimtar detta ryckte mer sällan än ofta, men när det så gör gläds jag i mitt hjärta. Det är ändock med stolthet som jag för den vackra fanan mot framtiden!


 



Bloggdag 100 en onsdag värd att fira!



Bloggdag 100!
Vilken grej, jag har bloggat i 100 dagar nu, det är värt att fira.

*ler*

När jag började skriva var året ännu i sina första skälvande minuter, eller det var nog nästan en vecka gammalt, men det är ju nästan samma sak!

Mycket har fallit på plats under denna tid och jag tänker att bloggandet har bidragit även det, jag känner mig tacksam för att det är jag själv som "styr" skutan som är mitt eget liv så pass mycket som jag börjat lära mig göra!


Kapten Johanowski!!

Som sagt, nu har det gått 100 dagar och jag har något att skriva varje dag, eller har något att skriva OM varje dag, vissa dagar blir det först dagen efter jag skriver, men jag skriver och tycker det är väldigt roligt och givande. Jag har bestämt mig att fortsätta minst 100 dagar till, det är viktigt med mål, det enda målet med denna blogg är att skriva det som känns rätt för dagen.

Borde jag ha bättre och tydligare mål än så?



Bloggdag 99 Påsklov!



Vänner, fina vänner!
Vänner av olika slag, jag känner en glädje för att jag har er och för att ni finns i mitt liv!

Många av de vänner/ kompisar jag hade när jag var yngre träffar jag aldrig nu för tiden, dom kan skymta förbi i periferin någon gång ibland och det är lite kul att se dem och höra hur de har de. Det är lätt att säga -"vi måste ses", men så blir det inte! Varför blir det inte det?

Kanske skulle ge det en chans, vad har jag att förlora?

*ler*

Vänskap utan krav jussom!!

Några få av kompisarna från förr vill jag verkligen träffa än idag, är lite dålig på att avsätta tid för att träffas och oftast blir det i samband med någon "praktisk" syssla i form av arbetsbyten med varandra. Tycker det är ett bra sätt att umgås på, "vuxna karlar gör saker tillsammans"

*asg*

Dessa vänner har jag mer eller mindre växt i samma riktning som, på ett vis är dom de viktigaste vännerna, dom känner både min historia och min nutid, blir en viktig del av mina rötter.


Nyfunna vänner är en annan sorts vänner. Dom känner inte min historia "av sig själv", dom känner den Johanowski som finns just i denna stund och vet en hel del av den jag varit under åren som gått.

Med dessa vänner är det oftast enklare att "gå rakt på sak", det är ju så vi känner varandra, inga masker som behöver skalas av först, inga invanda hjulspår som måste korsas först.

Vänner kommer och går, så är livet!

Kärlek till mina vänner!






Bloggdag 98 Att släcka ljuset i förtid

En låga som släckts i förtid
En människa väljer att avsluta sitt eget liv i förtid. Vilka tankar och vilken smärta har denne gått och burit för sig själv?

*skuld*

Försöker att föreställa mig vad som föranleder ett sådant beslut, det måste vara likt en ångkokare som tillslut blir okontrollerbar och riskerar att sprängas vilken sekund som helst.

Vilken fruktansvärd smärta och ångest måste inte denna människa ha upplevt innan livet upplevs så nattsvart att det inte verkar finnas något enda ljus och hopp att klamra sig fast vid.

Självkänslan måste vara så otroligt långt under botten innan man överväger en sådan handling med tanke på att det alltid finns anhöriga kvar i form av barn, maka, föräldrar och vänner som får bära alla frågor som inte får sina så väl förtjänade svar.

Tänker på all skuld som måste födas hos de anhöriga. Kunde vi gjort något? Vad kunde vi ha gjort? Varför såg ingen något?

Samtidigt som det är en enorm sorg i sig så förstår jag att det måste finnas en stor känsla av att vara förbannad på den som valde att släcka sin egen låga, kan tycka att det är väldigt egoistiskt gjort! Jag tycker inte att någon har rätt att ta sitt eget liv. Men vem kan förbjuda någon att begå detta när livet måste kännas så mörkt?

Kanske tycker den som tar sitt eget liv att de gör de som blir kvar en välgärning?



Det finns alltid en utväg!
Hur mörkt än livet kan tyckas vara så finns det alltid en utväg. Det finns alltid flera vägar att gå som leder tillbaks till glädjen i livet!

Bloggdag 96 och 97 Påskmat och solsken!

Paus!
2 dagar med strålande solsken och påskmat! Sköna lata dagar utan krav att vara produktiv på något plan, skönt!

Vilket väder, tänk att solen kan värma så. Mingel i all ära, men nu vill jag tillbaks i vardagen igen!

*Kaka kaka*

Bloggdag 95 Lång fredag- Långfredagen 2009

Huga ligen!
Det var idag för över 2000 år sedan som Jesus gick Golgata fram och släpade sin egen baneman på ryggen, korset som skulle plåga honom tills att han fick träffa sin fader igen!

Vilken prövning, vi som gnäller att vi "måste" åka runt och träffa våra nära och kära och äta påskmat!

*ler*

Vilket väder, uppe innan solen (nästan), iaf före tuppen! Ska det bli en lång fredag så måste man upp i ottan och sedan hålla sig vaken så länge det bara går. *sss* Sitter här och undrar hur det är möjligt att denna dag kan vara längre än alla andra dagen? Att den var lång för Jesus det kan jag förstå, lika så fram till 1969 när det skulle vara en stilla och dämpad stämning, sorgemusik på radion och inga affärer öppna!

Till min fördel så kommer jag att somna liggande, inte som Jesus, hängande på ett kors, med smidda spikar genom händer och fötter!

Huga ligen!

Dagens tips!
Koka äggen i ca 3 minuter efter att vattnet kokat upp om de skall bli löskokta, 5 minuter om de ska bli "fasta" och i minst 10- 15 minuter om de ska bli färgade som gräset om sommaren!
(källa, mina egna erfarenheter vid min egen spis......)

Post Scriptum.
Ordet spis, den som vi kokar och lagar på, undrar om det ordet kommer av att spisa. Borde vara så, vi lagar vår mat på spisen som vi sedan spisar. Om spisa betydde äta i fornadagars Sverige så kanske det kommer att heta McD´a i framtiden! .......Nä nu vet jag, SKRÄPÄTA (betyder att äta skräp, sopor alltså)  är vad det kommer att heta!!

*asg*

Tacka vet jag gröt med bacon, det är mat för en sådan som mig de, gärna med lite rårörda lingon och röd ekomjölk till!!

Bloggdag 94 Skärtorsdag!

Så var då åter påsken här!
Sitter här vid min skärm och undrar lite stilla vem den där Blåkulla är, har hon inget riktigt namn? Dalkulla har jag ju hört talas om, men Blåkulla?

*ler*

Idag bär det alltså av för hälften av befolkningen av detta land mot de anrika Blåkulla. Kunde inte hitta detta ställe på min GPS idag när jag försökte hitta dit! Måste ligga utanför Europa, för det är bara över detta område jag har en karta inlagd, tyckte det var onödigt att köpa en större karta, är ju så sällan utanför Europa, men idag skulle jag behövt den.

*ler*

 Tycker det inte är riktigt jämställt i dessa tider, endast kvinnorna får åka dit. Eller kvinnor, häxor heter det ju att dom är och katten får tydligen också följa.


(Dessa häxbilder är väggmålningar från 1300- talet)

Tur man inte ska gå ut en afton som denna, det skulle ju bara vara en massa grabbar ute då. Skulle bli som i lumpen, Visby en vardagskväll i april, där kan vi säga att det var tomt på damer!

*ler*

Djävulen får fullt upp i afton om han skall hinna med, undrar hur det skall gå för den kraken!

Lite kuriosa för den intresserade!

Glad Påsk och trevlig resa, välkommen åter!

Blogg dag 93, En känga i baken!

Men först!
Vad är det som gör att människor tar sig friheten att sätta sig över de lagar som vi gemensamt bestämt oss för att följa i detta land och i hela världen?

Sjörövare utanför Afrikas kuster, ok, jag kan förstå. Dom har absolut inget, dom slår ur underläge för att överleva! Jag vill iaf tro att det är så, det gör att det blir lite mer "legalt" det dom gör, även om jag självklart tycker att det är helt fel!

Människor som tjänar några extra kronor svart, kan förstå dem också. Även fast samhället tappar mer än 60 miljarder i skatter på svartarbete så kan jag förstå de som tjänar några extra kronor för att ha råd! 60 miljarder är en massa pengar som kunde läggas på sjukvård och skolor, pengar som alla andra får skjuta till.....

Det jag däremot inte kan förstå är gubbar med nya fina bilar som kör som idioter, kör om på backkrön, i kurvor fast jag håller hastighetsbegränsningen.

Bland det värsta jag vet är när det tex är en 70 sträcka, jag håller 70, ser att det blir 90 och tänker öka farten så fort jag passerat skylten, då kör dom idioterna om. Hur F_N vet dom att jag inte tänker följa hastighetsbegränsningen? Eller de som kör om, smiter in rakt framför och lägger sig på vägrenen för att "markera" att jag borde köra där ute, jag som BARA kör enligt hastighetsbegränsningen!

Till alla dessa skulle jag bara önska en sak, att polisen kom och tog er för fortkörning, då skulle jag stanna och fråga om det var dit ni hade så brådis!

MAX tillåten hastighet betyder inte lägsta tillåtna!! Ska det vara så svårt att fatta? Vad är erat problem?

Tycker de som kör för fort inte skulle få lika mycket på försäkringen om de orsakar en olycka, inte heller få samma hjälp av sjukvården! Dom har ju själva VALT att bryta mot lagen och borde inte få "slösa" med skattebetalarnas pengar som dom gör.

Detta gör mig förbannad till den milda grad, jag ger er en riktig känga i baken och hoppas att det svider riktigt illa.

Jag ska bli en tjuv
Kanske skulle jag tänka lika, jag har ju "rätt" att stjäla lite på ICA, inte dom andra, men jag!! bara en liter mjölk och lite Kalles varje gång jag är dit, det kan gott "dom andra" betala, det tycker iaf jag!

Om jag väljer att snatta så får jag ju ta mitt straff. Inte blir jag "sur" om de på ICA sätter upp en övervakningskamera vid mjölkdisken och tar kort på mig när jag stoppar en liter mjölk i fickan. Får jag sedan ett brev med en bild på mig själv när jag snattar så borde jag ju skämmas, sona mitt brott och aldrig göra så igen!

Ingen "normal" människa skulle känna sig kränkt av detta!!

Har jag rätt eller?

Får andra köra för fort så får väll jag stjäla!

*asg*

Bloggdag 92! En solig tisdag i April

Låga "tittar" siffror!
Vad ska jag då göra åt detta? Smider lite planer på att börja skriva en till blogg med "lite" annan inriktning, tror jag skulle ha betydligt fler läsare då.....*asg*

Skämt å sido så har jag nog inte så mycket "sådant" att tillföra så jag fortsätter nog på min inslagna bana än ett tag!

Personlig men inte privat!
Hörde denna mening för andra gången på kort tid igår, är det så jag skriver? Eller är jag rent av privat? jag hoppas att jag inte är så, för det är inte min avsikt!

Jag har funderat lite på varför jag bloggar, varför bloggar människor? Varför har vi ett behov att att uttrycka oss i ett forum där andra kan läsa våra innersta tankar?

Är det ett behov av att få möjligheten att "få ur oss" det vi går och grunnar på?
*
Är det ett behov av att få stå i centrum för andras blickar?
*
Är det en slags konst, likt en som målar tavlor eller skriver dikter?

Jag har funderat....nu igen!
Varför är det krig här på jorden?
Varför är människor osams till den grad att de är beredda att slå ihjäl varandra, mörda och våldta för att bevisa att just deras uppfattning av verkligheten är den enda rätta och den sanna?

Jag kan inte för mitt liv begripa detta, jag kan inte få in det i min skalle att människor kan göra så mot varandra!

Tänkte på detta igår när jag såg Leksand besegra Rögle, en helt oviktig match för båda lagen, men slagsmål var det, vilket jag ifs tyckte var skoj, jag rycktes med och kände mig upprymd, VI- känslan växte sig stark och jag blev en i det vinnande laget som ville bevisa "min" styrka. Måste vara något medfött beteende från urtiden! Den som är starkast får mest honor och kan skydda sina gener, lättare säkra sin fortlevnad!

Efter matchen tog killarna i hand på varandra, det tillhör ju liksom "spelet" att det skall vara lite tuffa tag. Det är ju en sak, men så är det inte i krig nuför tiden, kanske var det så förr. När jag läste om att båda fronterna slöt en kort fred i juletider för att sedan återgå till sina skyttegravar så tänkte jag att tom krig var mera juste förr, inget onödigt våld!

Är vi människor så simpla? Är vi likt ett DOS program i grund och botten, där en Windows liknande yta lagt sig på oss för att vi skall verka civiliserade!

En liten "dikt"
Inte mycket krusar ytan på mitt liv just nu,
stiltjen verkar vara än en tid

Vet aldrig när de mörka orosmolnen blåser in från horisonten
och skuggar solen igen

Har seglad genom svåra vatten,
kryssat mellan isberg,
längs klippiga kuster som lätt kunnat sänka min skuta

Det käns ovant att inte behöva ta skydd för väder och vind,
jag njuter av solen och att bara flyta med brisen som svalkar skönt

Härligt att stå i fören och speja mot nya mål,
att låta tankarna sväva fritt högt i det blå


Bloggdag 91 Måndag

Vår och åter vår!
Härligt är väll det enda ord jag kan tänka på en solig måndag som denna!

*ler*

Men vart tar tiden vägen? Nu hinner jag inget av det jag vill och borde! Hur kan det vara så perioder? jag fattar inte hur jag kan hinna så mycket ibland och inget, verkligen INGET ibland.

Jag blir lite stressad av att inte hinna, allt flyter samman och blir liksom en seg gröt, som att försöka simma i sirap, tar inge vidare.....*ler lite matt*

Försöker tänka att det som blir gjort ÄR gjort och att jag inte borde lägga så mycket tid att tänka på sådant jag inte hinner. Men hur lätt är det?

Antar att en stor del av min "seghet" beror på att jag inte tränar så mycket som jag skulle vilja, att säga att jag inte hinner låter som en dålig ursäkt. Att säga att jag inte prioriterar träningen är mer rätt. Jag väljer ju aktivt i mitt liv nu för tiden. *jobbiga tanke*

Dag 89 och 90. VÅR!!

Hjälpa våren!
Vem vill sitta inne och blogga när man kan vara ute och hjälpa våren på travet?

*ler*

Vilket väder vi haft i helgen, va fort snön smälter, nästan så jag inte tror att det är möjligt! Snön som jag skottat ut från gräsmattan till asfalten smälter, blir till vatten och försvinner i en rasande takt. Härligt!!

Cykelpremiären är avklarad och det gav mersmak, tänker på alla grusvägar jag skall åka nu i sommar och kan känna solens värme på min rygg och den salta smaken på mina läppar!

Goafton!

Dag 88 Gamla mormor, idagen

Stora kopparberget ut i Fahlun- Tisksjöberget!
På rundvandring nere i urberget. Det är mörkt, riktigt mörkt där nere, vatten droppar från väggar och tak på orterna och rinner längs det sluttande golvet ner mot grufans botten. Luften är sval och fuktig, känns overkligt att gå längs de vindlande gångarna där nere och tänka på att dessa trånga gångar och stora salar har "huggits" ut av människor, för hand för så otroligt länge sedan!

Någon gång mellan år 700 e.kr. till år 1000 e. kr började Tunabönderna från Torsångs socken bryta malmen i Kopparberget. Sägnen berättar att en getabock vid namn Kåre kom hem med hornen rödfärgade av koppar och dagen därpå följde vallkullan kåres spår till den ogästvänliga och steniga naturen kring Tisksjöberget. marken där var så karj att ingen ville odla på denna.

Så föddes gruvan, den upplevde sina glansdagar vid 1600- talets mitt då den försörjde stora delar av världen med koppar som gav den Svenska kronan enorma inkomster, vilket var en förutsättning för våra krigståg runt om i Europa.


(Allt är brutet för hand efter att berget hettats upp av eldar tills det började spricka)



(Transport av malm och folk skedde i korgar likt denna. 8 man kunde stå runt kanten och färdas upp eller ner i det över 200 m ddjupa schaktet, när man skulle av fick man gunga korgen i sidled och hoppa av. Facklorna höll man i munnen)



(Stora stöten bildades på midsommardagens eftermiddag år 1687 då berget blivit så urholkat och försvagat att nästan hela gruvan rasade samman. Djupet på gropen som bildades var nästan 350 m!)

Ingen skog!
Inome en radie på ca 5 km runt gruvan växte ingen skog på grund av alla tungmetaller som släptes fria vid framställningen av kopparmalmen. Utanför detta område var det nog också glest med skog då enorma mängder ved krävdes för att kunna värma upp berget. Förutom denna "skövling" så krävde även kolmilorna stora volymer ved, så jag kan tänka mig att det var ett kalt och ödsligt område kring Fahlun på den tiden!

Det berättas att svavelröken låg så tät i det som idag är centrala Fahlun att det kunde vara svårt att hitta hem vissa dagar för gruvdrängarna. När Carl von Linné besökte Fahlun år 1734 liknade han detta med att nedstiga till "Hin håle"

Sista salvan sköts i slutet på 1992 och vid årsskiftet till 1993 lades gruvan ner.

Tankar
När jag vandrade ner genom Elfsborgs träkvarter efter mitt besök vid gruvan kännde jag en stor vördnad och respekt för forna generationers människor, för det dom offrade sina liv för att skapa som jag tar för givet idag. 

Som Dalmas kan jag inte annat än vara både stolt och förundrad, samtidigt som jag blir bedrövad när jag förstår hur förhållandena var kring och i grufan!

Men vad var alternativen på den tiden?

Fahlu grufva


Dag 87 Friskis vs Johan

Äntligen!!
Goa spinning, härliga spinning, sköna spinning!
Thumbnail

*ler*

Gårdagens siffror som sig bör! 60 min medel med Sara D

Tid med klockan påslagen 01:13:11

Tid i min träningszon 00:34:26

Tid över min träningszon (över 90%) ca10 min

Medelpuls 143

Maxpuls 187 (97% av min max)

Kaloier 749

Nu dröjer det tyvärr över en vecka innan jag kan träna, mycket annat som "måste" hinnas och göras!

Åderlåtning!
Torsdagen började med åderlåtning - dagens goda gärning!!
Det saknas blod så bli blodgivare, det är en uppmaning till alla som kan lämna blod!

Ge blod

*ler*



Dag 86 mer byggbilder!

Det går framåt!
Salningar monterade!

(Allrum mot söder)


(Samma rum ett år tidigare)


(Badrum mot väster innebär kvällssol)


(Mars 2008, här finns idag badrum och klädkammare)


(April 2008 Badrum / klk)


(Klädkammare)

Kvistlack eller ej!
Det är dagens fråga?

RSS 2.0